„…caci nu stim cum trebuie sa ne rugam. Dar insusi Duhul mijloceste pentru noi cu suspine negraite.” (Rom.8:26)

Apostolul Pavel a spus că neștiința noastră în privința felului în care trebuie să ne rugăm de Dumnezeu pentru neputințele și nevoile noastre cotidiene este compensată de faptul că ” Duhul ne ajuta in slabiciunea noastra”.

Nevoia de rugăciune pe care am simtit-o de multe ori , nu numai în situații dificile de trecut , ci și în activități cotidiene, mi-a adus la prezent dorința de a afla felul corect pretins de Dumnezeu ca să accepte a-mi acorda atenție și prin care să cer ajutor de la El când nu mai pot eu să dau de capăt la problemele de rezolvat.

Astfel, am căutat să aflu răspunsuri în Biblie, fiindcă am observat că în adunările creștine oamenii se roagă în fel și chip, unii sugerând că o rugăciune lungă este de preferat pentru a obține lucrul dorit.

Citind în versetul din Romani 8, ce a spus Pavel , despre mijlocirea Duhului,, spune că aceasta se face ” cu suspine negrăite” .A suspina înseamnă a exprima o dorință arzătoare, o durere sufletească, prin respirație, fara vorbire,

Dacă citim Evanghelia lui Ioan, în capitolul 2,, după relatarea primei minuni de schimbare a apei in vin la nunta din Cana Galileii, aflăm că Domnul Isus a mers la Templu și a alungat cu biciul pe aceia care vindeau animale care urmau să fie jertfite și schimbau valuta din acele vremuri și Ioan spune ,Pe cand era Isus in Ierusalim, la praznicul Pastilor, multi au crezut in Numele Lui; caci vedeau semnele pe care le facea.Dar Isus nu Se incredea in ei, pentru ca ii cunostea pe toti.

  • Si n-avea trebuinta sa-I faca cineva marturisiri despre niciun om, fiindca El insusi stia ce este in om.
  • De aici, eu înțeleg că Dumnezeu cunoaște totul despre oameni ,El știe înainte de a spune noi prin cuvinte , tot ce avem nevoie, fiindcă ne cunoaște gândurile . Așa spunea și apostolul Pavel :”
  • Dar, dupa cum este scris: „Lucruri pe care ochiul nu le-a vazut, urechea nu le-a auzit, si la inima omului nu s-au suit, asa sunt lucrurile pe care le-a pregatit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc.”
  • 10. Noua insa Dumnezeu ni le-a descoperit prin Duhul Sau. Caci Duhul cerceteaza totul, chiar si lucrurile adanci ale lui Dumnezeu.
  • 11. In adevar, cine dintre oameni cunoaste lucrurile omului, afara de duhul omului care este in el? Tot asa, nimeni nu cunoaste lucrurile lui Dumnezeu, afara de Duhul lui Dumnezeu.
  • 12. Si noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul care vine de la Dumnezeu, ca sa putem cunoaste lucrurile pe care ni le-a dat Dumnezeu prin harul Sau.
  • 13. Si vorbim despre ele nu cu vorbiri invatate de la intelepciunea omeneasca, ci cu vorbiri invatate de la Duhul Sfant, intrebuintand o vorbire duhovniceasca pentru lucrurile duhovnicesti.
  • 14. Dar omul firesc nu primeste lucrurile Duhului lui Dumnezeu, caci pentru el sunt o nebunie; si nici nu le poate intelege, pentru ca trebuie judecate duhovniceste.
  • 15. Omul duhovnicesc, dimpotriva, poate sa judece totul, si el insusi nu poate fi judecat de nimeni.
  • 16. Caci „cine a cunoscut gandul Domnului, ca sa-I poata da invatatura?” Noi insa avem gandul lui Hristos

Eu cred că așa este și cu rugăciunea, dacă Dumnezeu ne cunoaște gândurile cotidiene, nu are nici un sens să ținem adunări de rugăciune lungi, obositoare, în care frații spun cuvinte multe , repetate la nesfârșit cu voce tare, cu intonații diferite, urcând și coborând vocea și omorând timpul altora care se pot concentra mai greu pe gândurile lor. Aceasta este rugăciunea de tip penticostal contemporan, nu și rugăciunea biblică .

Care este rugăciunea biblică, o aflăm citind Matei 6.9 sau Luca 11.2 , și la acele cuvinte spuse de Domnul Isus a mai adăuga o altă mulțime este de prisos. Cine citește, să înțeleagă :

  • „Cand va rugati, sa nu fiti ca fatarnicii, carora le place sa se roage stand in picioare in sinagogi si la colturile ulitelor, pentru ca sa fie vazuti de oameni. Adevarat va spun ca si-au luat rasplata.
  • 6. Ci tu, cand te rogi, intra in odaita ta, incuie-ti usa si roaga-te Tatalui tau, care este in ascuns; si Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati.
  • 7. Cand va rugati, sa nu bolborositi aceleasi vorbe, ca paganii, carora li se pare ca, daca spun o multime de vorbe, vor fi ascultati.
  • 8. Sa nu va asemanati cu ei; caci Tatal vostru stie de ce aveti trebuinta, mai inainte ca sa-I cereti voi.
  • 9. Iata, dar, cum trebuie sa va rugati: „Tatal nostru care esti in ceruri! Sfinteasca-se Numele Tau;
  • 10. vie Imparatia Ta; faca-se voia Ta, precum in cer si pe pamant.
  • 11. Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi;
  • 12. si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri;
  • 13. si nu ne duce in ispita, ci izbaveste-ne de cel rau. Caci a Ta este Imparatia si puterea si slava in veci. Amin!”
  • 14. Daca iertati oamenilor greselile lor, si Tatal vostru cel ceresc va va ierta greselile voastre.
  • 15. Dar daca nu iertati oamenilor greselile lor, nici Tatal vostru nu va va ierta greselile voastre.

Prima condiție pusă De Dumnezeu pentru ca rugăciunea noastră să fie ascultată (nu doar auzită ) este ca noi să fi iertat și uitat greșelile altora și să le fi amintit și recunoscut pe ale noastre.

Voi continua….. fiindcă sunt multe alte învățături biblice la care trebuie să luăm seama și să ne corectăm obiceiurile, despre rugăciunea individuală neîncetată, despre rugăciunea in adunare in comun ( a tuturor fraților ) pentru o anumită cauză de boală sau alt fel de ajutor cerută de un frate sau o sora, și despre diferite feluri de rugăciune ( de mulțumire, de cerere , de călăuzire in descoperire, de rugăciune în mai multe limbi- omenești sau îngerești -, etc.

Ceea ce as vrea de la cititori este ca să aveți curajul de a vă exprima gândurile în scris, la rubrica ” Comentarii” în legătură strictă și directă cu subiectul abordat la fiecare articol și ,pe cât se poate, prin gânduri izvorâte din Cuvântul lui Dumnezeu , citat din Biblie, pentru ca toți să putem să fim zidiți sufletește, așa cum „este scris „

Despre behaitul oilor si Glasul Pastorului

caci "Oile Mele ascultă glasul Meu; Eu le cunosc, şi ele vin după Mine "...
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la „…caci nu stim cum trebuie sa ne rugam. Dar insusi Duhul mijloceste pentru noi cu suspine negraite.” (Rom.8:26)

  1. Puiu zice:

    Sunt pe deplin convins ca atunci când te rogi și ceri ceva de la Dumnezeu , în Numele Domnului Isus , trebuie neapărat sa crezi ca l-ai și primit .Aici este partea cea mai grea a rugăciunii. Ultima parte a rugăciunii trebuie sa conțină mulțumirile , care vin din aceea credință ca ai și primit in inima ta , ceea ce ai cerut . Fără credință ca tot ce ceri în Numele lui Isus îți va fi dat , adică, credință din inima în făgăduința lui Dumnezeu ca îți va da tot ce ceri în Numele lui , după cum este scris în Cuvânt, nu poți sa ai nimic.In concluzie , rugăciunea făcută fără de credință absoluta ca vei primi ceea ce ceri , este inutila .Fraților, faceți ceva și obțineți aceea credință! Isus se îngrijora de un singur lucru … va găsi El credință la venirea Lui ????

    • Nicu zice:

      Este scris: Isaia 56:1 – „Aşa vorbeşte Domnul: „Păziţi ce este drept şi faceţi ce este bine, căci Mântuirea Mea este aproape să vină(ISUS, HRISTOS DOMNUL) şi Neprihănirea Mea este aproape să se arate.”
      2Ferice de omul care face lucrul acesta şi de fiul omului care rămâne statornic în el, păzind Sabatul, ca să nu-l pângărească, şi stăpânindu-şi mâna, ca să nu facă niciun rău!”
      3Străinul care se alipeşte de Domnul să nu zică: „Domnul mă va despărţi de poporul Său!” şi famenul să nu zică: „Iată, eu sunt un copac uscat!”
      4Căci aşa vorbeşte Domnul: „Famenilor care vor păzi Sabatele Mele, care vor alege ce-Mi este plăcut şi vor stărui în legământul Meu,
      5le voi da în Casa Mea şi înăuntrul zidurilor Mele un loc şi un nume mai bun decât fii şi fiice; le voi da un nume veşnic, care nu se va stinge.
      6Şi pe străinii care se vor lipi de Domnul ca să-I slujească şi să iubească Numele Domnului, pentru ca să fie slujitorii Lui, şi pe toţi cei ce vor păzi Sabatul, ca să nu-l pângărească, şi vor stărui în legământul Meu
      7îi voi aduce la Muntele Meu cel sfânt şi-i voi umple de veselie în Casa Mea de rugăciune. Arderile-de-tot şi jertfele lor vor fi primite pe altarul Meu, căci Casa Mea se va numi o casă de rugăciune pentru toate popoarele.”
      8Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu, care strânge pe cei risipiţi ai lui Israel: „Voi mai strânge şi alte popoare la cei strânşi acum din el.”

      Dar se va intreba cineva: Ce legatura are asta cu noi ceice am primit pe Isus ca rascumparator si Domn?
      Marcu 2:26
      (Pre)Cum a intrat în Casa lui Dumnezeu, în zilele marelui preot Abiatar, şi a mâncat pâinile pentru punerea înaintea Domnului, pe care nu este îngăduit să le mănânce decât preoţii? Şi cum a dat din ele chiar şi celor ce erau cu el?”(Neamurile ?)
      Precum marelui preot Abiatar, mai presus si cu mare Slava, Marele Preot , HRISTOS ISUS la infricoşatoare aratare, adevarata schimbare a lucrurilor.

      Vechiul Legamant a fost schimbat si impreuna cu el Legea asupra randuielii
      (infatisarea robului lui Dumnezeu) poruncite de Legea asura aducerii jetfelor si darurilor de mancare.
      Potrivit Propovaduirii Evangheliei si precum Invataturii Apostolilor, Apostolul Pavel dezvaluie in lucrarea Sa ce i-a fost incredintata de Dumnezeu in Hristos fata Sa spre mantuirea Neamurilor :
      Filipeni 1:3 – „Mulţumesc Dumnezeului meu pentru toată aducerea aminte pe care o păstrez despre voi.” 4 În toate rugăciunile mele mă rog pentru voi toţi, cu bucurie,
      5 pentru partea pe care o luaţi la Evanghelie din cea dintâi zi până acum.
      6 Sunt încredinţat că Acela care a început în voi această bună lucrare o va isprăvi până în ziua lui Isus Hristos.
      7 Este drept să gândesc astfel despre voi toţi, fiindcă vă port în inima mea, întrucât, atât în lanţurile mele, cât şi în apărarea şi întărirea Evangheliei, voi sunteţi toţi părtaşi aceluiaşi har.

      4 Dar ei au rămas greoi la minte: căci până în ziua de astăzi, la citirea Vechiului Testament, această maramă rămâne neridicată, fiindcă marama este dată la o parte în Hristos.
      15 Da, până astăzi, când se citeşte Moise, rămâne o maramă peste inimile lor.
      16 Dar ori de câte ori vreunul se întoarce la Domnul, marama este luată.
      17 Căci Domnul este Duhul, şi unde este Duhul Domnului, acolo este slobozenia.
      18 Noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului şi suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului.

  2. Doru zice:

    Pilda femeii dintre femei, in cazul revelat in Scriptura, femeiesc, Samariteanca:

    Ioan 4:19 – „”„Doamne”, I-a zis femeia, „văd că eşti prooroc.
    20Părinţii noştri s-au închinat pe muntele acesta; şi voi ziceţi că în Ierusalim este locul unde trebuie să se închine oamenii.””
    21„Femeie”, i-a zis Isus, „crede-Mă că vine ceasul când nu vă veţi închina Tatălui nici pe muntele acesta, nici în Ierusalim.
    22 Voi vă închinaţi la ce nu cunoaşteţi, noi ne închinăm la ce cunoaştem, căci mântuirea vine de la iudei.
    23 Dar vine ceasul, şi acum a şi venit, când închinătorii adevăraţi se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr, fiindcă astfel de închinători doreşte şi Tatăl.
    24 Dumnezeu este Duh; şi cine se închină Lui trebuie să I se închine în duh şi în adevăr.”
    25„Ştiu”, I-a zis femeia, „că are să vină Mesia (căruia I se zice Hristos); când va veni El, are să ne spună toate lucrurile.”
    26 Isus i-a zis: „Eu , cel care vorbesc cu tine, sunt Acela.”

    Ea stia , dar nu stia inainte cui vorbea!

  3. Nicu zice:

    Da!
    Femeia Samariteanca (profetic reprezentand Samaria cereasca) momentan dadea o dovada de incertitudine, o nedumerire a ei personale, din textul Scripturii, ea vorbind cu Isus ca si cum ar vorbii cu un Iudeu al acelor timpuri.
    Deci, desi avand aceasta inclinatie, incertitudine, altii ar spune pe drept nu credinta deplina, a vorbit totusi oamenilor de prinprejur :
    28 Atunci, femeia şi-a lăsat găleata, s-a dus în cetate şi a zis oamenilor:
    29„Veniţi de vedeţi un om care mi-a spus tot ce am făcut.
    Nu cumva este acesta Hristosul?”
    30 Ei au ieşit din cetate şi veneau spre El.

    Noi de ce nu am face acest lucru chiar de am fi mai slabi in credinta?
    Caci este scris: „… Dar insusi Duhul mijloceste pentru noi cu suspine negraite.” (Rom.8:26)

  4. Nicu zice:

    Oh da, dar am spus tuturor si…? Mi s-au cam inmuiat mainile!
    Unuia asemenea Duhul zice: Stiu!
    Amos 9:13
    „Iată, vin zile”, zice Domnul, „când plugarul va ajunge pe secerător şi cel ce calcă strugurii, pe cel ce împrăştie sămânţa, când mustul va picura din munţi şi va curge de pe toate dealurile.
    2 Timotei 2:6
    Plugarul trebuie să muncească înainte ca să strângă roadele.
    Iacov 5:7
    Fiţi dar îndelung răbdători, fraţilor, până la venirea Domnului. Iată că plugarul aşteaptă roada scumpă a pământului, şi o aşteaptă cu răbdare până primeşte ploaie timpurie şi târzie.

    Tu esti si plugarul si vei fi si seceratorul muncii si ostenelii tale in Domnul.
    Dar fiecare la randul cetei Lui.

  5. Doru zice:

    nu exista rugaciune ca Dumnezeu sa nu te instiinteze asupra cerinteitale, ci omul nu ia seama la calea sa. Domnezeu lucreaza spre mantuire

nimic

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.