Astfel, a fost o seară și apoi a fost o dimineață

Când a inceput timpul,( așa cum trece și astăzi vremea) să existe ?

Dumnezeu a numit lumina zi, iar intunericul l-a numit noapte. Astfel, a fost o seara, si apoi a fost o dimineață: aceasta a fost ziua întâi. (Fac.1:5)

Citind in Cartea Sfântă , teologii și lumea creștină înțelege că o zi biblică incepe odată cu căderea întunericului și se termină tot așa, după ce apune iarăși soarele . Așa numără și evreii zilele . Pentru lumea modernă însă începutul unei zile este considerat a fi dimineața

Cum este deci corect, cum înțelegem fiecare, atunci când citim în cartea biblică Geneza despre facerea lumii ?

  • La inceput, Dumnezeu a facut cerurile si pamantul.
  • 2. Pamantul era pustiu si gol; peste fata adancului de ape era intuneric, si Duhul lui Dumnezeu Se misca pe deasupra apelor.
  • 3. Dumnezeu a zis: „Sa fie lumina!” Si a fost lumina.
  • 4. Dumnezeu a vazut ca lumina era buna; si Dumnezeu a despartit lumina de intuneric.
  • 5. Dumnezeu a numit lumina zi, iar intunericul l-a numit noapte. Astfel, a fost o seara, si apoi a fost o dimineata: aceasta a fost ziua intai.
  • 6. Dumnezeu a zis: „Sa fie o intindere intre ape, si ea sa desparta apele de ape.”
  • 7. Si Dumnezeu a facut intinderea, si ea a despartit apele care sunt dedesubtul intinderii de apele care sunt deasupra intinderii. Si asa a fost.
  • 8. Dumnezeu a numit intinderea cer. Astfel, a fost o seara, si apoi a fost o dimineata: aceasta a fost ziua a doua.
  • 9. Dumnezeu a zis: „Sa se stranga la un loc apele care sunt dedesubtul cerului si sa se arate uscatul!” Si asa a fost.
  • 10. Dumnezeu a numit uscatul pamant, iar gramada de ape a numit-o mari. Dumnezeu a vazut ca lucrul acesta era bun.
  • 11. Apoi Dumnezeu a zis: „Sa dea pamantul verdeata, iarba cu samanta, pomi roditori, care sa faca rod dupa soiul lor si care sa aiba in ei samanta lor pe pamant.” Si asa a fost.
  • 12. Pamantul a dat verdeata, iarba cu samanta dupa soiul ei si pomi care fac rod si care isi au samanta in ei, dupa soiul lor. Dumnezeu a vazut ca lucrul acesta era bun.
  • 13. Astfel, a fost o seara, si apoi a fost o dimineata: aceasta a fost ziua a treia.
  • 14. Dumnezeu a zis: „Sa fie niste luminatori in intinderea cerului, ca sa desparta ziua de noapte; ei sa fie niste semne care sa arate vremurile, zilele si anii;
  • 15. si sa slujeasca de luminatori in intinderea cerului, ca sa lumineze pamantul.” Si asa a fost.
  • 16. Dumnezeu a facut cei doi mari luminatori, si anume: luminatorul cel mai mare ca sa stapaneasca ziua, si luminatorul cel mai mic ca sa stapaneasca noaptea; a facut si stelele.
  • 17. Dumnezeu i-a asezat in intinderea cerului ca sa lumineze pamantul,
  • 18. sa stapaneasca ziua si noaptea si sa desparta lumina de intuneric. Dumnezeu a vazut ca lucrul acesta era bun.
  • 19. Astfel, a fost o seara, si apoi a fost o dimineata: aceasta a fost ziua a patra.
  • 20. Dumnezeu a zis: „Sa misune apele de vietuitoare si sa zboare pasari deasupra pamantului pe intinderea cerului.”
  • 21. Dumnezeu a facut pestii cei mari si toate vietuitoarele care se misca si de care misuna apele, dupa soiurile lor; a facut si orice pasare inaripata dupa soiul ei. Dumnezeu a vazut ca erau bune.
  • 22. Dumnezeu le-a binecuvantat si a zis: „Cresteti, inmultiti-va si umpleti apele marilor; sa se inmulteasca si pasarile pe pamant.”
  • 23. Astfel a fost o seara, si apoi a fost o dimineata: aceasta a fost ziua a cincea.
  • 24. Dumnezeu a zis: „Sa dea pamantul vietuitoare dupa soiul lor, vite, taratoare si fiare pamantesti, dupa soiul lor.” Si asa a fost.
  • 25. Dumnezeu a facut fiarele pamantului dupa soiul lor, vitele dupa soiul lor si toate taratoarele pamantului dupa soiul lor. Dumnezeu a vazut ca erau bune.
  • 26. Apoi Dumnezeu a zis: „Sa facem om dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra; el sa stapaneasca peste pestii marii, peste pasarile cerului, peste vite, peste tot pamantul si peste toate taratoarele care se misca pe pamant.”
  • 27. Dumnezeu a facut pe om dupa chipul Sau, l-a facut dupa chipul lui Dumnezeu; parte barbateasca si parte femeiasca i-a facut.
  • 28. Dumnezeu i-a binecuvantat si Dumnezeu le-a zis: „Cresteti, inmultiti-va, umpleti pamantul si supuneti-l; si stapaniti peste pestii marii, peste pasarile cerului si peste orice vietuitoare care se misca pe pamant.”
  • 29. Si Dumnezeu a zis: „Iata ca v-am dat orice iarba care face samanta si care este pe fata intregului pamant si orice pom care are in el rod cu samanta: aceasta sa fie hrana voastra.
  • 30. Iar tuturor fiarelor pamantului, tuturor pasarilor cerului si tuturor vietatilor care se misca pe pamant, care au in ele o suflare de viata, le-am dat ca hrana toata iarba verde.” Si asa fost.
  • 31. Dumnezeu S-a uitat la tot ce facuse; si iata ca erau foarte bune. Astfel, a fost o seara, si apoi a fost o dimineata: aceasta a fost ziua a sasea.
  • Biblia traducerea Dumitru Cornilescu

Citirea Bibliei este, pentru majoritatea creștinilor, doar o lectură de rutină, nu una de importantă vitală, pentru cunoașterea Adevărului de care depinde existența omenirii. Ce bine ar fi dacă toți am fi conștienți de faptul că Biblia ne prezintă o realitate absolută în care domină viața și că oamenii care nu o observă trăiesc o iluzie de viață , bazată pe (așa cum este scris ) „păreri de cenușă ” și „întărituri de lut.” Iov 13.12.

Așa vorbește Domnul:

1. „Taceti, ostroave, si ascultati-Ma! Sa-si invioreze popoarele puterea, sa inainteze si sa vorbeasca! Sa ne apropiem si sa ne judecam impreuna. .21. Aparati-va pricina – zice Domnul – aratati-va dovezile cele mai tari, zice Imparatul lui Iacov. 22. Sa le arate si sa ne spuna ce are sa se intample; (Isaia 41)

Scriptura , Biblia incepe așa: La inceput, Dumnezeu a facut cerurile si pamantul. (Fac.1:1). 

Atât cerurile cât și pământul sunt volume de materie , de elemente chimice pe care le știm denumirea din tabelul lui Mendeleev : hidrogen și oxigen, gaze fără culoare și fără miros când sunt libere și care legate împreună prin forțe moleculare formează apa , carbon, fier, siliciu, magneziu, calciu, etc, substanțe solide colorate diferit și mirositoare la anumite temperaturi, toate acestea formând întinderea cerului și aceea a pământului în si pe care știm că trăim această viață omenească limitată în timp și spațiu.

Ceea ce nu toți știm este faptul că viața nu este doar ceea ce cunoaștem prin 5 simțuri ale trupului fizic, fiindcă Biblia ne spune în scris că omul a fost creat ( făcut)de Dumnezeu cu viață mai înainte de facerea lumii materiale și a fost adaptat cu trup material să locuiască după , în ea. În acest trup material de carne ( substanță realizată de combinații chimice făcute prin forța creatoare a vieții ), Dumnezeu a dat omului însușiri ( proprietăți, calități – sau cum vrem altfel să exprimăm asta-) care fac parte din ceea ce este El. De aceea este scris că „Dumnezeu a facut pe om dupa chipul Sau, l-a facut dupa chipul lui Dumnezeu; parte barbateasca si parte femeiasca i-a facut. (Fac.1:27)”

Acest fel de învățătură (doctrină) biblică fiind la polul opus educației moderne, nu este predată astăzi nici chiar în școlile creștine în felul în care învățătura Mesajului orei pretinde și dovedește că este o descoperire dată copiilor lui Dumnezeu care sunt predestinați să treacă afară din timp și spațiu în eternitatea și nemărginirea Tatălui ceresc.

După această divagație , revenind la subiectul principal enunțat in titlul articolului, să citim împreună cartea Geneza, cu scopul de a înțelege care este începutul unei zile pământești, stabilită la începutul ( creația ) spațiului și a timpului.

Nu s-a spus prin cuvintele vorbite de Dumnezeu și relatate de profetul Moise că pe întinderea cerului și pe aceea a pământului creat era întuneric. Noi înțelegem întunericul ca fiind starea percepută de simțul văzului în care nu putem să deosebim nici forme și nici culori( afară de culoarea neagră, o culoare care lipsește din spectrul luminii albe privit prin fenomenul de refracție , adică culorile curcubeului : ROGVAIV ( rosu, oranj=portocaliu, galben,verde, albastru, indigo și violet ) La școala primară am fost învățat să tim în minte aceste culori prin propoziția ale cărei cuvinte incep cu literele scrise cu majuscule( litere mari de tipar,) în frază anterioară : Rar Poți Gasi-n Vale Așa Iarbă Verde .

Dumnezeu a zis: „Sa fie lumina!” Si a fost lumina. (Fac.1:3)

Versetul 3 din Facerea spune că în prima zi de creație în spațiul nostru de viață pământească Dumnezeu a zis :” lumina ,, și apoi a despărțit lumina de întunericul care exista deja in cerul și pământul de la început. Nu insist cu alte amănunte, fiindcă aici ar trebui să fie destul de clar că , dacă ” Vestea, pe care am auzit-o de la El si pe care v-o propovaduim, este ca Dumnezeu e lumina, si in El nu este intuneric. (1Ioan.1:5) și dacă ( sigur că este așa). La inceput era Cuvantul, si Cuvantul era cu Dumnezeu, si Cuvantul era Dumnezeu. (Ioan.1:1) lwiînainte de a exista o seară au fost 12 ore de lumina zilei și abia după sfârșitul nopții a fost o dimineață ,deci timpul de lumină și acela de întuneric împreună , într-o primă succesiune in această ordine a fost numit ” ziua întâi ”

Fiindcă este scris de șase ori ” a fost o seară….” nu ” a fost ( la timpul trcut al verbului) , ” a fost o dimineață”

„A fost o seara…..” după ce lumina zilei a început să scadă la amestecul cu întunericul din care a fost scoasă prin porunca lui Dumnezeu ” să fie lumină „

Să mai observăm ceva, înainte de a finaliza subiectul : luminătorii care fac deosebirea între ziua și noaptea pe care le știm ( soarele, luna și stelele ) și care delimitează vremurile si anii, au fost creați în ziua a patra, concluzia pe care eu o susțin fiind că zilele Genezei erau altfel decât zilele noastre.

După spusele Psalmistului și ale apostolului Petru, „

  • Caci inaintea Ta, o mie de ani sunt ca ziua de ieri, care a trecut, si ca o straja din noapte. (Ps.90:4)
  • Dar, preaiubitilor, sa nu uitati un lucru: ca, pentru Domnul, o zi este ca o mie de ani, si o mie de ani sunt ca o zi. (2Pet.3:8)

Despre behaitul oilor si Glasul Pastorului

caci "Oile Mele ascultă glasul Meu; Eu le cunosc, şi ele vin după Mine "...
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Astfel, a fost o seară și apoi a fost o dimineață

  1. Nicu zice:

    Noaptea mintii si lumina ei!

    Domnul a mirosit un miros plăcut şi Domnul a zis în inima Lui: „Nu voi mai blestema pământul din pricina omului, pentru că întocmirile gândurilor din inima omului sunt rele (intuneric) din tinereţea lui, şi nu voi mai lovi tot ce este viu, cum am făcut.
    tot ce este carne ar pieri deodată şi omul s-ar întoarce în ţărână. (fiecare isi va purta vina)
    Caci
    „Pe buzele omului priceput se află înţelepciunea, dar nuiaua este pentru spatele celui fără minte.” (adevarat chiar si pentru cei ce au vazut pe Dumnezeu)

    Ce este omul se cunoaşte după numele care i s-a da.
    Cel cu inima rătăcită se satură de căile lui şi omul de bine se satură şi el de ce este în el.
    Căci soarta omului şi a dobitocului este aceeaşi; aceeaşi soartă au amândoi; cum moare unul, aşa moare şi celălalt; toţi au aceeaşi suflare, şi omul nu întrece cu nimic pe dobitoc, căci totul este deşertăciune.(fie ca este intelept, fie ca este fara minte, adevarat pentru tot ce este firesc si lumesc iluminat)

  2. cuvantuleaur zice:

    Subiectul este f interesant: Creatie…Timp… Spatiu… Materie… Lumina… Intuneric…Omul…dupa Chipul Dumnezeului nostru (parte barbateasca si parte feminina…)… Daca le-am pune toate Spiritual… De la Creatie pana acum in zilele noastre… Cei Spirituali,predestinati, pot vedea toata Lucrarea lui Dumnezeu deoarece ei au Fost de la Inceputul Creatii cu Dumnezeu… Si Eu Sunt de la Inceputuri… Cine mai are Credinta sa spuna la fel?

nimic

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.