Duminica si Sabatul – lV –

Semnul legamantului facut de Dumnezeu cu oamenii este de natura fireasca, perceptibil de simturile trupului omenesc si este vizibil Pecetea legamantului insa, este pe partea spirituala, invizibila, si perceptibila doar de simturile spirituale , Fiindca si omul are in trupul pamantesc doua naturi , fiecare dintre acestea fiind definite prin cate 5 simturi : auz, vaz, gust, miros si pipait, respectiv memorie, afectiune, ratiune , intuitie imaginatie.

Scopul primului legamant era ca Avram , omul cu o varsta inaintata, casatorit cu o femeie stearpa, sa aiba totusi un urmas.

Sa ne amintim ca prima si singura porunca pe care Dumnezeu a dat-o lui Adam ca om primordial spiritual, ( citeste Geneza la sfarsitul capitolului 1 ) inainte chiar de crearea trupului lui de carne, si chiar mai inainte ca pe pamant sa existe vegetatie si fiinte vii, de orice natura, ( citeste in cartea Geneza , capitolul 2 ) a fost aceea de a inmulti specia, sau rasa omeneasca, cu scopul de a umple pamantul si sa poata stapani peste toate vietuitoarele , care la momentul cand Adam s-a facut un suflet viu erau inca inexistente . Dupa situatia in care se afla Avram atunci cand Dumnezeu i-a poruncit sa mearga la o departare de sute de kilometri de locul in care s-a nascut se parea imposibil cs el sa mai poata aduce la indeplinire acea porunca divina . Totusi, Dumnezeu i-a promis ca urmasii lui ,foarte multi la numar, vor avea si un loc pe Pamant, o tara bogata in care sa locuiasca linistiti si fara vrajmasi in jurul tarii lor.

Primul legamant, Avraamic, are semnul taierii imprejur, adica indepartarea unei parti din pielea organului sexual masculin , la varsta de 8 zile . Acest semn are legatura directa cu pacatul originar al lui Adam . Cum, adica ?! cu ce a pacatuit Adam? ce a fost acel fruct oprit ? De la Adam pana la Abraham nu a fost nici un barbat taiat imprejur , de ce a trebuit ca Abraham sa accepte aceasta operatie dureroasa , care a fost apoi transferata noilor nascuti in primele lor zile de viata ? Raspunsul la aceste intrebari le gasim numai im Biblie si ne sunt date doar daca Dumnezeu vrea sa ni le faca de cunoscut prin descoperire divina . Nu este deajuns sa citim Biblia ca pe o carte de Povesti nemuritoare, trebuie sa ne implicam si cu natura noastra spirituala . Apostolul Pavel a zis ca avem nevoie sa cunoastem gandul lui Hristos ‘ In adevar, cine dintre oameni cunoaste lucrurile omului, afara de duhul omului care este in el? Tot asa, nimeni nu cunoaste lucrurile lui Dumnezeu, afara de Duhul lui Dumnezeu. Si noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul care vine de la Dumnezeu, ca sa putem cunoaste lucrurile pe care ni le-a dat Dumnezeu prin harul Sau. Si vorbim despre ele nu cu vorbiri invatate de la intelepciunea omeneasca, ci cu vorbiri invatate de la Duhul Sfant, intrebuintand o vorbire duhovniceasca pentru lucrurile duhovnicesti. Dar omul firesc nu primeste lucrurile Duhului lui Dumnezeu, caci pentru el sunt o nebunie; si nici nu le poate intelege, pentru ca trebuie judecate duhovniceste. Omul duhovnicesc, dimpotriva, poate sa judece totul, si el insusi nu poate fi judecat de nimeni. Caci „cine a cunoscut gandul Domnului, ca sa-I poata da invatatura?” Noi insa avem gandul lui Hristos.

Veniti, deci, sa ne lasam calauziti de gandul lui Hristos in citirea si intelegerea lucrarilor Duhului lui Dumnezeu descrise prin Cuvantul din Scripturi.. Im primul rand din Biblie referitor la facerea omului citim ca in trupul lui, unicat, construit ca si barbat, deosebit de toate celelalte vietuitoere pereche erau totusi doua parti : una era barbateasca si una era femeiasca , intr-un singur trup, despre care ni s-a spus ca a fost facut dupa chipul lui Dumnezeu La inceput, Adam era singur. , dar Dumnezeu a vazut ca nu este bine ca omul sa fie singur . De ce, oare ? Ce era acea nevoie de ajutor potrivit si pentru ce ? Cine este interesat sa cunoasca adevarul trebuie sa cerceteze Scripturile dupa modelul crestinilor din Bereea : Iudeii acestia aveau o inima mai aleasa decat cei din Tesalonic. Au primit Cuvantul cu toata ravna si cercetau Scripturile in fiecare zi, ca sa vada daca ce li se spunea, este asa. Veti gasi si pe acest blog un articol ajutator pentru a intelege acest subiect despre fructul oprit, acuma este mai bine sa continui expunerea subiectului abordat conform titlului

Am vazut ca semnul primului Legamant era un lucru vazut si simtit in partea fizica a trupului  

  • Acesta este legamantul Meu pe care sa-l paziti intre Mine si voi, si samanta ta dupa tine: tot ce este de parte barbateasca intre voi sa fie taiat imprejur. (Fac.17:10)
  • Sa va taiati imprejur in carnea preputului vostru: si acesta sa fie semnul legamantului dintre Mine si voi. (Fac.17:11)
  • La varsta de opt zile, orice copil de parte barbateasca dintre voi sa fie taiat imprejur, neam dupa neam: fie ca este rob nascut in casa, fie ca este cumparat cu bani de la vreun strain, care nu face parte din neamul tau. (Fac.17:12)
  • Va trebui taiat imprejur atat robul nascut in casa, cat si cel cumparat cu bani; si astfel legamantul Meu sa fie intarit in carnea voastra ca un legamant vesnic. (Fac.17:13)
  • Un copil de parte barbateasca netaiat imprejur in carnea preputului lui sa fie nimicit din mijlocul neamului sau: a calcat legamantul Meu.” (Fac.17:14)

Pecetea Legamantului este un semn spiritual, invizibil, dar perceput cu simturile din partea spirituala a trupului . Astfel, Pecetea primului Legamant este credinta ( oarba ) in fagaduintele lui Dumnezeu ,cu privire spre lucrurile nadajduite, care nu se vad la prezent, dar vor deveni vizibile si palpabile in viitor . Despre Credinta apostolul Pavel a zis ca este substanta lucrurilor nadajduite, o puternica incredintare in existenta lucrurilor care nu se vad ‘ Asa cum Dumnezeu a creat lumea doar prin faptul ca a zis ‘ sa fie ‘ , dintr-o substanta primordiala speciala, necunoscuta omului , acea substanta este si astazi la dispozitia Creatorului ‘Caci El zice si se faceporunceste, si ce porunceste ia fiinta. (Ps.33:9) Pavel a numit aceasta materie spirituala :’ credinta ‘ si Dumnezeu o foloseste ca si pecete a Legamantului Sau

Semnul celui de-al doilea Legamant, facut cu urmasii lui Abraham prin Moise era sangele unui miel cu care a fost unsa rama usii de la intrarea in locuintele israelitilor din Egipt, la inceput, apoi a trebuit sa fie aplicate pe un altar construit intr-un mod special si pe capacul de pe chivotul Legamantului facut pe baza Legii celor 10 Porunci . (citeste Exod 12 si Exodul 29 ) Un lucru ciudat pentru intelegerea noastra este faptul ca Dumnezeu a poruncit ca sfintirea , adica curatirea obiectelor si uneltelor folosite in slujba de inchinare si chiar hainelor preotilor sa fie facute cu samgele animalelor jertfite , nu cu apa

Pecetea legamantlui Mosaic este Sabatul, adica odihna , care inseamna incetarea tuturor activitatilor lucrative in ziua a saptea, care este ultima zi a saptamanii si petrecerea ei in activitati de inchinare si veneratie , in cantece de lauda si multumiri aduse Creatorului . Aceasta odihna a fost extisa de la om la toate animalele domestice si chiar la pamantul cultivat in ultimul an al fiecarei perioade de sapte ani ‘Dar ziua a saptea este ziua de odihna inchinata Domnului Dumnezeului tau: sa nu faci nicio lucrare in ea, nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici robul tau, nici roaba ta, nici vita ta, nici strainul care este in casa ta. (Exod.20:10) Timp de sase zile, sa-ti faci lucrul. Dar in ziua a saptea sa te odihnesti, pentru ca boul si magarul tau sa aiba odihna, pentru ca fiul roabei tale si strainul sa aiba ragaz si sa rasufle. (Exod.23:12) Sa lucrezi sase zile; dar a saptea este Sabatul, ziua de odihna inchinata Domnului. Cine va face vreo lucrare in ziua Sabatului va fi pedepsit cu moartea. (Exod.31:15) Acesta va fi intre Mine si copiii lui Israel un semn vesnic; caci in sase zile a facut Domnul cerurile si pamantul, iar in ziua a saptea S-a odihnit si a rasuflat.” (Exod.31:17)

Este odihna un element spiritual ? Desigur, fiindca nu poate fi decat simtita , nu este vizibila simturilor fizice omenesti, cu atat mai mult, poate fi perceputa doar in privinta lui Dumnezeu . Daca vezi un om ca nu se misca, nu vezi daca in timpul acela se odihneste sau nu, caci se poate ca sa fie muncit de ganduri negre, de frica si intristare pricinuita de vreo boala trupeasca care -i da suferinta . Sabatul, in ochii lui Dumnezeu insa nu insemna lipsa de miscare , nici o stare de suferinta si intristare, ci una de bucurie exprimata prin cantece, prin imnuri de lauda si glorificare cantate lui Dumnezeu , adica activitati spirituale intense si de bun augur .

Scopul celui de-al doilea Legamant era ca poporul Israel sa recunoasca autoritatea lui Dumnezeu si s-si aminteasca mereu de actul creatiei si al eliberarii de povara fizica, recunoscandu- I atributele Lui de Creator si Mantuitor si preumbrind iertarea urmasilor lui adam de pedeapsa data noua datorita caderii in pacatul neascultarii.Pentru a constientiza omenirea de ce inseamna neascultare, acest Legamant a fost facut pe baza unei Legi cu 10 porunci

Noul Legamant are legatura cu ambele legaminte anterioare . De ce a fost nevoie ca Dumnezeu sa mai faca inca un Legamant ? Ce inseamna si ce cuprinde acesta ?

Voi continua …..

Despre behaitul oilor si Glasul Pastorului

caci "Oile Mele ascultă glasul Meu; Eu le cunosc, şi ele vin după Mine "...
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

nimic

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.