Duminica si Sabatul – ll –

Cand ne referim la o invatatura data din Biblie trebuie sa ne punem cateva intrebari, anume pentru cine , cand si cu ce scop a dat Domnul acea invataura Dupa Rusalii – ziua in care era sarbatorita Cincizecimea, adica a cincizecea zi dupa Paste – a luat fiinta Biserica nou- testamentala .Iudeii crestini si apostolii si-au pus intrebari cu privire la ce ar trebui sa pazeasca , adica de ce reguli de comportament trebuie sa tina seama credinciosii dintre Neamuri.

Atunci unii din partida fariseilor, care crezusera, s-au ridicat si au zis ca Neamurile trebuie sa fie taiate imprejur si sa li se ceara sa pazeasca Legea lui Moise. (Fapt.15:5) Apostolii si prezbiterii au stabilit o intrunire ca sa hotarasca ce este de facut. Dupa ce s-au purtat multe discutii, apostolul Petru s-a ridicat si a zis : ‘ Acum, dar, de ce ispititi pe Dumnezeu si puneti pe grumazul ucenicilor un jug pe care nici parintii nostri, nici noi nu l-am putut purta? (Fapt.15:10) . Ci credem ca noi, ca si ei, suntem mantuiti prin harul Domnului Isus.” Apoi a vorbit si Iacov : ‘De aceea, eu sunt de parere sa nu se puna greutati acelora dintre Neamuri care se intorc la Dumnezeu; ci sa li se scrie doar sa se fereasca de pangaririle idolilor, de curvie, de dobitoace sugrumate si de sange. Caci inca din vechime, Moise are in fiecare cetate oameni care-l propovaduiesc, fiindca este citit in sinagogi in toate zilele de Sabat.”

In vremea aceea apostolii mergeau in fiecare Sabat in sinagogi si vorbeau evreilor despre credinta in Isus ‘ Barnaba si Saul, trimisi de Duhul Sfant, s-au coborat la Seleucia, si de acolo au plecat cu corabia la Cipru. (Fapt.13:4)  Ajunsi la Salamina, au vestit Cuvantul lui Dumnezeu in sinagogile iudeilor. Aveau de slujitor pe Ioan …Din Perga si-au urmat drumul inainte si au ajuns la Antiohia din Pisidia. In ziua Sabatului, au intrat in sinagoga si au sezut jos. Dupa citirea Legii si a Prorocilor, fruntasii sinagogii au trimis sa le zica: „Fratilor, daca aveti un cuvant de indemn pentru norod, vorbiti.”….. Cand au iesit afara, Neamurile i-au rugat sa le vorbeasca si in Sabatul viitor despre aceleasi lucruri.... In Sabatul viitor, aproape toata cetatea s-a adunat ca sa auda Cuvantul lui Dumnezeu. Aceiasi istorie putem sa citim si in Fapte 14.1, Fapte 18.4 , Fapte 16.13, Fapte 17. 1-3

Multi dintre evrei si cei dintre neamuri care au primit pe Isus prin auzirea Cuvantului vestit de apostoli in zilele de Sabat, cand erau aduneti la inchinare in Sinagogi, dupa legea lui Moise au devenit ucenici ai lui Hristos . Dupa aceea, insa ei nu mai puteau sa mearga la partasie in Sinagoga fiindca erau prigoniti si scosi afara de catre iudeii religiosi ‘ Pe cand vorbeau Petru si Ioan norodului, au venit la ei pe neasteptate preotii, capitanul Templului si saducheii, foarte necajiti ca invatau pe norod si vesteau in Isus invierea din morti Au pus mainile pe ei si i-au aruncat in temnita pana a doua zi; caci se inserase. Insa multi din cei ce auzisera cuvantarea au crezut; si numarul barbatilor credinciosi s-a ridicat aproape la cinci mii.( Fapte 4.1-4 )….. .Dar un inger al Domnului a deschis usile temnitei, noaptea, i-a scos afara si le-a zis:. „Duceti-va, stati in Templu si vestiti norodului toate cuvintele vietii acesteia.” Multimea, de asemenea, alerga la Ierusalim, din cetatile vecine, si aducea pe cei bolnavi si pe cei chinuiti de duhuri necurate: si toti se vindecau. (Fapt.5:16)

. Stefan era plin de har si de putere si facea minuni si semne mari in norod.. Unii din sinagoga numita a izbavitilor, a cirinenilor si a alexandrinilor, impreuna cu niste iudei din Cilicia si din Asia, au inceput o cearta de vorbe cu Stefan; ( Fapte 6.8-9)…..Fariseii au ascultat de Gamaliel Si, dupa ce au chemat pe apostoli, au pus sa-i bata cu nuiele, i-au oprit sa vorbeasca in Numele lui Isus si le-au dat drumul. (Fapt.5:40)…..Saul a ramas cateva zile cu ucenicii care erau in Damasc. Si indata a inceput sa propovaduiasca in sinagogi ca Isus este Fiul lui Dumnezeu Toti cei ce-l ascultau ramaneau uimiti si ziceau: „Nu este el acela care facea prapad in Ierusalim printre cei ce chemau Numele acesta? Si n-a venit el aici ca sa-i duca legati inaintea preotilor celor mai de seama?”Totusi Saul se intarea din ce in ce mai mult si facea de rusine pe iudeii care locuiau in Damasc, dovedind ca Isus este Hristosul. (Fapte 9.19-22 )….Cam in aceeasi vreme, imparatul Irod a pus mainile pe unii din biserica, pentru ca sa-i chinuiasca; si a ucis cu sabia pe Iacov, fratele lui Ioan.Cand a vazut ca lucrul acesta place iudeilor, a mai pus mana si pe Petru. – Erau zilele praznicului Azimelor. -(Fapte 12.1-3 )

Dupa ce a inceput prigoana, Biserica se aduna in casele ucenicilor

 Spuneti sanatate Priscilei si lui Acuila, tovarasii mei de lucru in Hristos Isus,care si-au pus capul in joc, ca sa-mi scape viata. Le multumesc nu numai eu, dar si toate bisericile iesite dintre Neamuri. -Spuneti sanatate si bisericii care se aduna in casa lor. – Spuneti sanatate lui Epenet, preaiubitul meu, care a fost cel dintai rod al Asiei pentru Hristos. -( Fapte 16.3-5 )….Spuneti sanatate fratilor din Laodiceea si lui Nimfa, si bisericii din casa lui. (Col.4:15)

In ziua cand Duhul Sfant S-a coborat in Ierusalim peste ucenici, ei nu se aflau in sinagoga si nici in Templu, ci intr-o odaie( incapere ) de sus a unei case de adunare ( a lui Ioan Marcu ) Ei nu au numit acea casa , biserica , fiindca ei insisi erau Biserica , adica toti impreuna, aceia care -L primeau pe Isus ca Mantuitor si ei se adunau in casa unuia dintre frati . De asemenenea, nu este scris in Biblie ca ucenicii care formau Biserica ar fi sarbatorit Sabatul sau ca apostolii ar fi propovaduit necesitatea de a tine Sabatul . Dimpotriva, in Fapte 20.7 se spune ca fratii erau adunati in prima zi a saptamanii pentru a serba Cina, adica amintirea mortii Domnului, facuta in acea noapte, mai tarziu ‘ Iar noi, dupa zilele praznicului Azimelor, am plecat cu corabia din Filipi si, in cinci zile, am ajuns la ei in Troa, unde am stat sapte zile.In ziua dintai a saptamanii, eram adunati laolalta ca sa frangem painea. Pavel, care trebuia sa plece a doua zi, vorbea ucenicilor si si-a lungit vorbirea pana la miezul noptii. In odaia de sus, unde eram adunati, erau multe lumini.’

Ucenicii propovaduiau cu indrazneala Evanghelia lui Isus Hristos in sinagogi in zilele de Sabat si in adunarile iudeilor , insa ei se intalneau ca Biserica in fiecare zi, pentru a primi invataura de la apostoli In timpul vizitei in Efes, Pavel a intrat in sinagoga, unde vorbea cu indrazneala. Timp de trei luni a vorbit cu ei despre lucrurile privitoare la Imparatia lui Dumnezeu si cauta sa induplece pe cei ce-l ascultau.Dar, fiindca unii ramaneau impietriti si necredinciosi si vorbeau de rau Calea Domnului inaintea norodului, Pavel a plecat de la ei, a despartit pe ucenici de ei si a invatat in fiecare zi pe norod in scoala unuia numit Tiran. ( Fapte 18.8-12) Lucrul acesta a tinut doi ani asa ca toti cei ce locuiau in Asia, iudei si greci, au auzit Cuvantul Domnului.Si Dumnezeu facea minuni nemaipomenite prin mainile lui Pavel; pana acolo ca peste cei bolnavi se puneau basmale sau sorturi care fusesera atinse de trupul lui, si-i lasau bolile si ieseau afara din ei duhurile rele.

Este clar ca in invataura predata de apostoli nu gasim ca ar fi fost data pentru neamuri si evreii convertiti porunca sa tina sarbatorirea unei zile din saptamana . Apostolul Pavel chiar a scris romanilor in legatura cu acele obiceiuri omenesti si mustra pe aceia care cautau sa si le impuna altora ‘ Cine esti tu, care judeci pe robul altuia? Daca sta in picioare sau cade, este treaba stapanului sau; totusi va sta in picioare, caci Domnul are putere sa-l intareasca pentru ca sa stea. Unul socoteste o zi mai presus decat alta; pentru altul, toate zilele sunt la fel. Fiecare sa fie deplin incredintat in mintea lui. Cine face deosebire intre zile, pentru Domnul o face. Cine nu face deosebire intre zile, pentru Domnul n-o face. Cine mananca, pentru Domnul mananca; pentru ca aduce multumiri lui Dumnezeu. Cine nu mananca, pentru Domnul nu mananca; si aduce si el multumiri lui Dumnezeu.( Romani 14.4-6 ) El spune acelasi lucru si in scrisoarea trimisa Galatenilor ‘Odinioara, cand nu cunosteati pe Dumnezeu, erati robiti celor ce din firea lor nu sunt dumnezei. Dar acum, dupa ce ati cunoscut pe Dumnezeu sau, mai bine zis, dupa ce ati fost cunoscuti de Dumnezeu, cum va mai intoarceti iarasi la acele invataturi incepatoare, slabe si saracacioase, carora vreti sa va supuneti din nou? Voi paziti zile, luni, vremuri si ani. Ma tem sa nu ma fi ostenit degeaba pentru voi ( Gal.4.8-11 )

Voi continua subiectul acesta intr-un alt articol…….

Despre behaitul oilor si Glasul Pastorului

caci "Oile Mele ascultă glasul Meu; Eu le cunosc, şi ele vin după Mine "...
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

nimic

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.