Pocainta – ll –

Nu este acesta ultimul articol cu subiectul ” pocainta ” pe acest blog, dupa cum nu este nici primul , Daca scrieti acest cuvant in chenarul dupa care scrie CAUTA , veti primi titlurile a cel putin 6 aricole principale , pe aceasta tema .Ar putea sa fie suficiente pentru oricine se multumeste cu o cunostinta intelectuala , insa pentru cine are sufletul insetat dupa apa al carei izvor se descopera in copiii lui Dumnezeu prin Cuvantul sadit cu blandete in noi – ( „Dar oricui va bea din apa pe care i-o voi da Eu, in veac nu-i va fi sete; ba inca, apa pe care i-o voi da Eu se va preface in el intr-un izvor de apa care va tasni in viata vesnica.” (Ioan.4:14) – „ cuvantul din poveste inainte mult mai este

Inainte de a pune punct la prima parte scrisa in articolul anterior, am lansat o intrebare care numai dupa un timp de comentarii a fost observata de un cititor al carui raspuns a venit dupa adevar , insa incomplet, dat in V.T. Cititorul ST zice ” POCAINTA si insemnatatea si intelegerea cuvantului despre pocainta este evident aceiasi
avand la baza lui aceiasi insemnatate si implica cainta, parerea de rau si realizarea ca ceva gresit trebuie inlaturat.” Si mai zice ca nu intelege de ce ar fi un termen nou si nefolosit sub Vechiul Legamant de catre prooroci. In versetul citat Isaia spune ca nici pe vremea lui poporul nu intelegea pentru ce trebuie sa le para rau , adica nu cunostea cuvantul care sa numeasca adevarata intoarcere la Dumnezeu : pocainta .Acest cuvant nu poate sa fie citit in Vechiul Testament, cu toate ca este descris prin alte multe cuvinte . Ioan Botezatorul este primul prooroc prin care Dumnezeu a numit starea care poate sa readuca omul in prezenta lui Dumnezeu , insa nu cu o speranta de implinire a idealurilor, ci doar aceea de a scapa de mania viitoare ce va veni in urma zilei de Judecata divina. Ioan a zis , daca ati luat seama , ” eu va botez cu apa , pentru ( spre ) pocainta ” si el indemna oamenii zicandu-le ” Pocaiti-va „

Am o alta intrebare : Daca propovaduirea lui Ioan Botezatorul ar fi fost partea finala a lucrarii numita POCAINTA, de ce „Dupa aceea, Isus si ucenicii Lui au venit in tinutul Iudeii; si statea acolo cu ei si boteza. (Ioan.3:22) in acelasi timp in care Ioan boteza si el in Enon, aproape de Salim, pentru ca acolo erau multe ape; si oamenii veneau ca sa fie botezati. (Ioan.3:23) Eu zic : pentru ca pocainta este o descoperire la care Dumnezeu cheama pe toti oamenii, insa nu da descoperirea decat acelora randuiti din vesnicii a fi nascuti din nou , din apa si din duh .

Citim si relatarea din Faptele apostolilor, in care ni se spune ca Apolo conducea niste ucenici care se botezau cu botezul lui Ioan . Apostolul Pavel a mers la ei si le-a transmis descoperirea adevaratei pocainte , urmata in urma punerii acestei intrebari : ” Ati primit voi Duhul Sfant cand ati crezut ? ” Pavel le-a ” numit ” pocainta, adica i-a pregatit pentru a intelege adevarul ascuns si puterea care sta numai si numai in Numele Domnului Isus Hristos . Pocainta ” fara Nume „( in Titluri ), propovaduita de Ioan , daca puteti intelege ce scriu, este tot una cu aceea vestita de predicatorii cultelor actuale , inclusiv de Aurel Gheorghe, Vasile Filat, Dumitru Budac, Claudiu P.B , Pustan si toti denominationalii care au fost si vor mai fi , de oricare neam si limba. Sa nu intelegeti cumva gresit, Ioan Botezatorul a spus deslusit ca cei botezati de el spre pocainta trebuiau sa-L urmeze pe Cel ce vine dupa El, adica pe Isus , pe cand predicatorii de astazi nu mai au aceeasi oportunitate, ei nu au pentru ce sa se mai micsoreze ( de aceea se inalta pe ei insisi si poporul ii ridica , in mare numar )

Apostolul Pavel a spus poporului ,in scrisoarea catre Evrei : „De aceea, sa lasam adevarurile incepatoare ale lui Hristos si sa mergem spre cele desavarsite, fara sa mai punem din nou temelia pocaintei de faptele moarte si a credintei in Dumnezeu, (Evr.6:1) Am pus intrebarea int-un comentariu la prima parte, dorind sa stiu ce spuneti ca sunt ” faptele moarte ” de care trebuie curatat cugetul nostru „cu cat mai mult sangele lui Hristos, care, prin Duhul cel vesnic, S-a adus pe Sine insusi jertfa fara pata lui Dumnezeu, va va curata cugetul vostru de faptele moarte, ca sa slujiti Dumnezeului celui Viu! (Evr.9:14) In nici un caz faptele firii pamantesti , ci faptele felului nostru gresit de inchinare Nu degeaba a zis Ioan cuvantul Domnului pentru biserica din orasele Asiei Mici ” iti merge vestea ca traiesti, dar esti mort ” , „ n-am gasit faptele tale desavarsite inaintea Dumnezeului Meu. ” si ” urasti faptele nicolaitilor „, fiindca el stia ce zice , Duhul Sfant trebuia sa le arate crestinilor din vremea aceea ( si de asemenea noua, cei de astazi ) insemnatatea cuvintelor scrise la adresa lor

Nu mai vreau sa citesc comentarii din partea voastra care indeparteaza cititorii de la subiect, sau comentarii in care citati Scripurile si nu aratati felul vostru de gandire fata de ce cititi Vreau sa va focusati interesul spre cunostinta Cuvantului, ajungand sa traiti starea psalmistului ” Sa cante limba mea cuvantul Tau, caci toate poruncile Tale sunt drepte! (Ps.119:172)

Despre behaitul oilor si Glasul Pastorului

caci "Oile Mele ascultă glasul Meu; Eu le cunosc, şi ele vin după Mine "...
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

46 de răspunsuri la Pocainta – ll –

 1. ST zice:

  Citatul biblic mentionat a fost din cartea Proorocului Ieremia , nu e de mirare ca nu sti ce spune.
  Incearca poate vei intelege celelalte pasaje din Prooroci unde se reia mereu acelasi subiect si anume chemarea poporului la pocainta ca de exemplu chiar si pentru ce sa se caiascaau fost foarte clar instiintati:
  Poporul
  Isaia 1:16
  Îndemn la pocăinţă – Titlu
  Ieremia 3:6
  Îndemnuri la pocăinţă – Titlu
  Ioel 2:1
  Îndemn la pocăinţă – Titlu
  Zaharia 1:1
  Îndemn la pocăinţă – Titlu

  Dar tu nu intelegi multe, nici nu vei intelege caci inima ta e impietrita de mantrie si silnicie.
  destept ce esti: cum sa cureti tu cugetul de fapte moarte daca cugetul tau este mort si cazut din credinta?
  „Recunoaşte-ţi numai nelegiuirea, recunoaşte că ai fost necredincioasă Domnului Dumnezeului tău, că ai alergat încoace şi încolo la dumnezei străini, sub orice copac verde, şi că n-ai ascultat glasul Meu’, zice Domnul.” – Ieremia 3:13

  • Iertare, ST ( sfintia ta)! Stiu si eu si cred vorba apostolului Iacov ” Fratii mei, as nu fiti multi invataturi, cacti stiti ca vom primi o judecata mai aspra ( fie aceasta venita si din partea cititorilor ) Toti gresim in multe feluri. Daca nu greseste cineva in vorbire este un om desavarsit si poate sa-si tina in frau tot trupul”
   Este adevarat ca am omis sa dau atentie la numele proorocului citat, care era scris chiar la inceput citatului dat .Faptul acesta nu cred ca este pasibil de condamnarea la a-mi pune fraul la gura, cum zice Iacov in explicatiile date afirmatiei de mai sus.
   In ce priveste, stimate ST, afirmatia mea ca proorocii V. T. nu au pronuntam Cuvantul ” pocaiti-va” ramane (in picioare) valabila, cu toate ca ai infirmat-o prin titlurile scrise in Biblia moderna .Aceste TITLURI au fost puse de catre oameni inteligenti cu gandul sa ajute la intelegerea textului, ceea ce nu este cazul in toate fiindca nu aduc deplina claritate in privinta a ce inseamna intoarcerea la Dumnezeu.Doar textul din Ieremia 3.6-9 are incriptata cel mai bine situatia care cere o intoarcere fara nici cea mai mica intarziere a inchinarii corecte la Dumnezeul cel viu.
   Pocainta, dupa cum a fost prezentata de apostolul Petru la Cincizecime, este o intoarcere la felul corect de inchinare cerut de Singurul Stapan si Domn care este vrednic sa-i fie oferita: Domnul Isus Hristos.

   • ST zice:

    Tonul asta al tau este foarte aproape a unui meschin si fatarnic, dar in acelasi timp si batjocoritor!
    Trecand totusi peste acest amanunt la anume ca Biblia moderna ar fost tradusa de oameni inteligenti (multumesc lui Dumnezeu pentru munca si truda lor, ca i-a sprijinit)
    fara sa tina seama de cei ce au semnat-o cu sangele lor si al calauzirii Duhului Sfant, ar fi facut-o traducere, ei oare?
    ISUS A ARATAT MAI INTAI ca El nu a venit sa strice Legea, ci sa IMPLINEASCA ce este scris in Lege si Prooroci. (sa fi omis POCAINTA)
    Tot timpul vietii lui invata pe norod si infrunta pe farisei, carturari si chiar invatatori ai Legii mustrandu-i pentru neimplinirea Legii si a ceeace este scris in Prooroci.
    Dupa inviere in timpul aratarii Lui uceniciilor Sai arata si le deslusea totul ce era scris despre El, unde? Nu in Lege si prooroci incepand cu Moise? PENTRU PROPOVADUIREA credintei si pocainta in discutie, este propovaduita si data in Numele Lui!
    Pocainta a fost si a ramas o porunca a lui Dumnezeu. Si aceasta a fost si este propovaduit tuturor Neamurile, printre altii, si de catre Apostolul Pavel, dupa cum spune el :_TAINA ASCUNSA DE VECINICI DAR DESCOPERITA ACUM SFIINTILOR SAI PRIN SCRIERILE PROOROCILOR DIN VECHIME.
    E NEVOIE DE MAI MULTE ARGUMENTE? CACI SUNT O SUMEDENIE scrise in toata SCRIPTURA care cu tarie si putere dicteza acesta porunca!
    25 Iar Aceluia care poate să vă întărească, după Evanghelia mea şi propovăduirea lui Isus Hristos – potrivit cu descoperirea tainei care a fost ţinută ascunsă timp de veacuri,
    26 dar a fost arătată acum prin SCRIERILE PROOROCILOR şi, prin Porunca Dumnezeului celui veşnic, a fost adusă la cunoştinţa tuturor neamurilor, ca să asculte de credinţă –
    27 A lui Dumnezeu, care singur este înţelept, să fie slava, prin Isus Hristos, în vecii vecilor! Amin.
    PS Dar poate ca ai anumite dificultati in a-ti expuine gandul, asa ca respectuos te rog sa continui, nu ma deranjaza. De altfel este un drept ce ti l-ai asumat la exprimare, insa nu uita ca acelas drept il cam au toti.
    Am amintit doar un amanunt din context .PARE CA VREI SA EXPRIMI O ALTA NUANTA.
    Multumesc.

 2. DR zice:

  Behaitul osandeste pe toti fara sa cerceteze ii parte, in mare macar subiectul.
  Se vede ca citeste Biblia ca pe ziar, Iosif cu videourile postate la dus in ratacire prin visari de pe Facebook si youtube.
  Si are tupeul apoi sa zica ; IATA CUM VAD EU lumea!
  Intradevar. „Şi noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul care vine de la Dumnezeu, ca să putem cunoaşte lucrurile pe care ni le-a dat Dumnezeu prin harul Său.” – 1 Corinteni 2:12

  • DAN zice:

   …nu stiu de ce se sforteaza si sileste atat de mult sa caute motive sa fie batjocorit?

   ESTE INFORMATOR SI TURNATOR LA …MINCIUNI

 3. Nic zice:

  …Stai , asteapta ca vine a !!! a parte.

 4. Marc zice:

  …el vrea sa boteze cu apa, dar nu stie ce este apa si care apa, so umbla dupa mocirla de pe internet dupa apa.
  Dar nici ca l-ar fi trimes cineva!

 5. mihaela zice:

  cred ca sunt singura care comentează coerent pe aici. 🙂 Atâtea comentarii aiurite fără cap și fără coada…. pline de greșeli gramaticale și de tastare, de dezacorduri, de propoziții care încep și nu se termina, de fraze fără niciun sens…. și cireașa de pe tort versete din biblie copy paste, scrise la întâmplare ca și cum cei care le copiază se scutesc astfel de efortul incomensurabil de a scrie o fraza, sau măcar o propoziție (dacă fraza e prea greu pentru ei), cu propriile lor mânuțe și propriul lor creieraș. Sau probabil ca programul de auto corecție da iama în scriitura oamenilor și ei nu mai au bunul simt să-și reciteasca și corecteze aberațiile?

  A scăzut coeficientul de inteligenta atât de mult în ultimii ani încât oamenii nu mai știu nici sa se exprime? și nici sa scrie o propoziție coerenta? cu subiect și predicat? au nevoie de asistenta pentru asta? ca sa nu facă febra musculară la creier?

 6. Iosif zice:

  Pocainta nu este un fapt, o ceremonie, o traditie, un obicei, o religie sau filozofie, ci este raspunsul la chemarea lui Hristos, un proces al rastignirii EGO-ului vechi (firii pamântesti) si al înnoirii fapturii prin umblarea în Lumina Cuvântului Adevarului, pâna la sfârsitul calatoriei prin aceasta vale a plângerii, asemeni poporului iesit din sclavia lui Faraon.
  Pocainta implica mai întâi credinta, dar… „si dracii cred si se înfioara” asa ca, botezul cu apa este doar o marturisire verbala a credintei în Hristos si al mortii fata de omul firesc adamic, prin care ne facem copii de Dumnezeu, dupa care (daca pastram aceasta marturisire si ne alimentam zilnic cu „laptele duhovnicesc”) urmeaza botezul cu Duhului Sfânt, prin care vom creste duhovniceste, devenind oameni constienti si responsabili, maturizati spiritual la minte, ca niste copii la rautate, devenind din ce în ce mai înfometati si însetati dupa cunostinta lui Dumnezeu, si dupa neprihanire, împuterniciti de Duhul Adevarului sa vestim tuturor oamenilor porunca Domnului si vestea buna a Împaratiei cerurilor.

  Şi eu voi nădăjdui pururea, Te voi lăuda tot mai mult.
  Gura mea va vesti zi de zi dreptatea şi mântuirea Ta, căci nu le cunosc marginile.
  Voi spune lucrările Tale cele puternice, Doamne Dumnezeule! Voi pomeni dreptatea Ta şi numai pe a Ta! Dumnezeule, Tu m-ai învăţat din tinereţe, şi până acum eu vestesc minunile Tale.
  Nu mă părăsi, Dumnezeule, chiar la bătrâneţea căruntă, ca să vestesc tăria Ta neamului de acum şi puterea Ta neamului de oameni care va veni!
  Dreptatea Ta, Dumnezeule, ajunge până la cer. Tu ai săvârşit lucruri mari: Dumnezeule, cine este ca Tine?
  Ne-ai făcut să trecem prin multe necazuri şi nenorociri, dar ne vei da iarăşi viaţa, ne vei scoate iarăşi din adâncurile pământului.

  • Dan zice:

   @ Iosif toate la randul lor fratele meu…!
   Pocainta este un fapt, intampinat de omul nestatornic slab si nehotarat .
   Si al înnoirii fapturii un alt fapt, ambele se desfasoara oarecum simultan intr-un anumit procent mai mic sau mai mare prin umblarea în Lumina Cuvântului.

 7. Citind comentariile la acest articol mi-am amintit de o vorba ardeleneasca spusa copiilor din generatia trecuta, atunci cand parintii asistau la schimbarile subite petrecute in afisarea emotiilor lor :” ras cu plans, balega de manz”

  • Dan zice:

   Da, am observat si eu asta, Articolul TAU nu are asa mare valoare, practic trece neobservat.
   Comentariile insa iti aduc multe amintiri frumoase ale copilariei tale, ca de exemplu
   :” ras cu plans, balega de manz”!
   Cu gandul asta l-ai scris? Ai avut in vedere asa ceva? Mihaelei ii starneste amintirile din copilarie si clasele de limba romana si gramatica in speta.
   Foarte eficace

   Bârfa unui al treilea pe mulți i-a clătinat,
   i-a risipit de la un neam la altul,
   cetăți puternice a năruit
   și a spart casele celor mari.
   oameni puternici a scos afară din case
   și i-a făcut să rătăcească printre neamuri străine.

   • FC zice:

    Cel ce nu se ține cu stăruință în Frica de Domnul,
    casa aceluia curând se va nărui.

   • mihaela zice:

    🙂 L-ai uitat pe FC căruia ii plac radicalii și i-a trezit amintiri de la orele de matematica. 🙂

    insa serios vorbind mie mi-a plăcut articolul, căci e unul în care proprietarul blogului meditează de unul singur pe o tema data. E de apreciat.

    • F.C zice:

     Dar nu poti fi serioasa in deajuns…!
     Si multumitoare, intru cat meditatia in privinta temei nu este impartasita.
     Inteles nici decum.

     • F.C zice:

      De pilda citez din articol:
      >> Am pus intrebarea int-un comentariu la prima parte, dorind sa stiu ce spuneti ca sunt ” faptele moarte ” de care trebuie curatat cugetul nostru „cu cat mai mult sangele lui Hristos, care, prin Duhul cel vesnic, S-a adus pe Sine insusi jertfa fara pata lui Dumnezeu, va va curata cugetul vostru de faptele moarte, ca sa slujiti Dumnezeului celui Viu! (Evr.9:14) In nici un caz faptele firii pamantesti , ci faptele felului nostru gresit de inchinare Nu degeaba a zis Ioan cuvantul Domnului pentru biserica din orasele Asiei Mici ” iti merge vestea ca traiesti, dar esti mort ” , „ n-am gasit faptele tale desavarsite inaintea Dumnezeului Meu. ” si ” urasti faptele nicolaitilor „

      Ce crezi despre FAPTELE MOARTE , Mihaela?
      Autorul articolului a folosit aceasta referire in context cu mesajul Domnului catre Ingerul Bisericii din Sardes. mai intai si apoi vom compara si celelalte mesaje catre celelalte Biserici amintite in articolul lui.
      Crezi ca este adecvata referintele biblice folosite de el in acest context?
      Si de ce?

      • F.C zice:

       Stiu ca iti place gramatica , deci reformulez intrebarea:
       Sa nu cumva sa te izbesti de dezacorduri_
       : Crezi ca este adecvata folosirea referintelor biblice de el in acest context?
       Si de ce?

      • mihaela zice:

       ce cred despre faptele moarte? Din punctul meu de vedere lucrurile sunt foarte simple. Dumnezeu nu se uita la faptele noastre ci la inima noastră. Contează motivațiile ascunse ale inimii și nu neaparat faptele. Căci poți face fapte bune având motivații rele (sa fii apreciat de cei din jur de ex.) și poți face fapte rele având motivații bune.

       Zic ca e simplu pentru ca, dacă auzim vocea Pastorului (și nu vocea lui Branham 🙂 sau al altui om) atunci știm ce trebuie sa facem. Primim lumina de care avem nevoie pentru a merge pe cărarea care duce la viață. „Încrede-te în Domnul din toată inima ta și nu te bizui pe înţelepciunea ta! Recunoaște-L în toate căile tale, și El îţi va netezi cărările.” (Proverbe 3:5-6)

       E simplu. Dacă urechile noastre spirituale aud, dacă ochii noștri spirituali văd și dacă vrem sa facem ceea ce Dumnezeu ne cere, atunci suntem în siguranță.

       pentru mine psalmul 119 e un model de rugăciune, de meditație și de aspirație

       (am dat chiar și referințe biblice 🙂

 8. Stere zice:

  Asa dupa cum Isus a invatat norodul prin insasi ceea ce este si a facut, tot asa si Ioan Botezatorul invata poporul prin ceea ce este el calea si botezul spre pocainta.
  Care consta dupa cum spunea el despre sine inaintea celor trimesi de carturari si farisei:
  potrivit Gasului ce striga in pustie: neteziti calea Domnului, prin Isaia si ceilalti.
  Aceasta invatatura o insumeaza proorocul Maleachi anuntand sosirea lui, spunand de la Domnul: Iata , va voi trimete pe Ilie…pentrua intoarce inima copiilor spre parinti si pe cei neascultatori la umblarea in Intelepciunea celor neprihaniti.
  Intelepciunea celor neprihaniti si parinti ai Legamantului lui Dumnezeu.
  Intelepciunea a celor ce au intrat in Legamantul lui Dumnezeu si primit _ „Ei sunt israeliţi, au înfierea, slava, legămintele, darea Legii, slujba dumnezeiască, făgăduinţele,” – Romani 9:4
  ca atare_ Intelepciunea lui Dumnezeu, Hristosul Sau unsul Isus, despre care Ioan Botezatorul indruma norodul sa creada si sa urmeze.
  Un proces mai indelungat care ia timp si rabdare pentru a intelege.
  Rugati-va fratilor ca nu este atat de lesne invatatura lui Dumnezeu!

  Puteti rade acum sau batjocori, voi veti alege, dar veti fi responsabili de viata voastra!

 9. Stere zice:

  Incerc sa nu aleg la intamplare aceste indemnuri, ci intelepciunea dragostei ce cu totii am primit, e drept sa spunem: asa o dicteaza si o impune Dumnezeu.
  URMEZ: Cuvintele Apostolul Pavel :”şi propovăduitorul şi Apostolul Lui am fost pus eu – spun adevărul în Hristos, nu mint – ca să învăţ pe Neamuri credinţa şi adevărul!” – 1 Timotei 2:7- spune in continuare_ „eu (Pavel Apostolul) v-am nascut in Evanghelia lui Hristos”_ facandu-l astfel Parinte, Dumnezeu, ne indeamna catre Evrei, cap 13.
  17 Ascultaţi de mai-marii voştri şi fiţi-le supuşi, căci ei priveghează asupra sufletelor voastre ca unii care au să dea socoteală de ele, pentru ca să poată face lucrul acesta cu bucurie, nu suspinând, căci aşa ceva nu v-ar fi de niciun folos.
  18 Rugaţi-vă pentru noi, căci suntem încredinţaţi că avem un cuget bun, dorind să ne purtăm bine în toate lucrurile.
  19 Mai ales vă rog cu stăruinţă să faceţi lucrul acesta, ca să vă fiu înapoiat mai curând.
  20 Dumnezeul păcii, care, prin sângele legământului celui veşnic, a sculat din morţi pe Domnul nostru Isus, marele Păstor al oilor,
  21să vă facă desăvârşiţi în orice lucru bun, ca să faceţi voia Lui şi să lucreze în noi ce-I este plăcut, prin Isus Hristos. A Lui să fie slava în vecii vecilor! Amin.
  22 Vă rog, fraţilor, să primiţi bine acest cuvânt de sfătuire, căci v-am scris pe scurt.

  • Stere zice:

   Ioan Botezatorul, si zic asta in privinta afirmatiilor facute in paragraful 2 a articolului,
   a indrumat norodul spre pacainta, norodul fiind constient de pacatele savarsite fiind invatat de Lege.
   Dar nu ca Ioan ar fi savarsit/terminat lucrarea pocaintei, ci doar lucrarea de a indeparta piedicile din calea poporului celor ce vor a se apropia de Domnul. Asa ca cel ce caieste de rautatea lui, sa se intoarca si sa se apropie de Domnul si sa se pocaiasca inaintea Domnului Isus .
   Ioan Botezatorul este Prooroc al Celui Prea Inalt, chiar Ioan a vorbit in pide si proorocit.
   Indemnurile ce le dadea ostasilor si tuturor sunt pilde si proorocii ai invataturii primite dela Duhul Sfant. Nu e chiar invataturi firesti dupa cum cred unii..

 10. Stere zice:

  Scuze pentru greseala >>Ioan Botezatorul este Prooroc al Celui Prea Inalt, chiar Ioan a vorbit in PILDE si proorocit.<<

  • Stere zice:

   Toti oamenii sunt chemati la pocainta indiferent de ce neam si popor, si stiu indeajuns despre pocainta pentru a raspunde. Dumnezeu nu se lasa batjocorit si nimeni nu are o justificare ca nu ar fi stiut ce este pocainta.
   Ca ar fi descoperit numai celor randuiti si alesi taina pocaintei ar fi pe undeva adevarat pentru cei ce au plinatatea cunostiintei.
   Toti insa cunosc ce este pocainta si ca atare cunosc si mustrarea cugetului lor.

 11. Stere zice:

  TEXT extras din articol:
  >>Pocainta ” fara Nume „( in Titluri ), propovaduita de Ioan , daca puteti intelege ce scriu, este tot una cu aceea vestita de predicatorii cultelor actuale , inclusiv de Aurel Gheorghe, Vasile Filat, Dumitru Budac, Claudiu P.B , Pustan si toti denominationalii care au fost si vor mai fi , de oricare neam si limba.>>
  MARTURISESC CA AICI NU AM INTELES .
  POCAINTA individuala priveste pacatele savarsite de persoana aceia cu cunostiinta sau fara cunostiinta de cauza..
  Depide de el de se caieste/pocaieste iar propriile lui pacate ii sunt imputate lui si nu Domnului.
  Domnul face numai ispasire si izbavire . In Numele lui avem rascumpararea…ceeace propovaduieste si Ioan Botezatorul.

 12. Stere zice:

  Penultimul paragraf este f interesant de asemenea.
  Apostolu pavel a spun : sa lasam cele dintai adevaruri citat in Evrei 6 dar abandonat si trecut la curatirea cugetului.
  Este cu totul o alta discutie_ dar adica DAR in a darui cuiva CURATIREA in urma pocaintei si evident aratarea roadelor pocaintei.

 13. Faptele moarte sunt toate lucrarile bune si apreciate de oamenii din jurul nostru, lucrari (fapte) pe care le facem cu gandul ca vom fi primiti si laudati si de catre Dumnezeu.Vorba fariseului: ” eu nu sunt ca vamesul acesta …”Sa ne gandim ca primul nascut al Evei a fost si primul care a adus o jertfa lui Dumnezeu.De ce nu a privit Dumnezeu cu placere la jertfa adusa de Cain ? O fi fost aceea o fapta moarta ?
  Pentru a sti ce-i place si ce nu lui Dumnezeu trebuie sa beneficiezi de descoperirea Cuvantului Sau..Vezi ce a scris Apostolul Pavel in epistola catre Corinteni: ( citeste 1 Cor. 2.6-16) subliniate versetele de la 9 la 12.
  Faptele credintei in Dumnezeu sunt, pentru crestinii de astazi, acelea ( trei) pe care Domnul Isus le-a cerut ucenicilor Sai ,cu avertizare,zicand : cine nu le implineste, nu are parte cu Mine, nu poate sa vada Imparatia cerurilor, nu are viata in el insusi.

  • Stere zice:

   Tu nu poti umba in lucrurile enumerate de Apostol la vers 6-9 acum!
   Si nici eu si nici un crestin. Apropo de ce zicea fiilor lui Zebedei?
   Nu stiti ce cereti!
   Cat priveste pidla data ucenicilor la spalarea picioarelor este de asemenea nepotrivita , in contextul invataturii despre Pocainta, faptele pocaintei si roade bune sau rele.

   Pentru tine cel pocait este idatorat sa umble in cele desavarsite?
   Dar cine i le va da?

  • Coloseni 2. 16-23 tot la fapte moarte se refera

   • Stere zice:

    ..vorbeste despre o slava desarta, nu despre faptele vrednice de pocainta ci mai degraba de implinirea neprihanirii, dragostei si de sfintire.
    Este in tema celor invataturi date Romani 14; 16 Nu faceţi ca binele vostru să fie grăit de rău. 17 Căci Împărăţia lui Dumnezeu nu este mâncare şi băutură, ci neprihănire, pace şi bucurie în Duhul Sfânt.
    18 Cine slujeşte lui Hristos în felul acesta este plăcut lui Dumnezeu şi cinstit de oameni.

 14. mihaela zice:

  serios vorbind. Pentru mine pocăință e o bază. E doar începutul și nicidecum o finalitate. E ceva elementar și mă mir că se face atâta caz de ea. E de bun simț că orice persoană care-și zice creștin să treacă prin ea. Dar cred că termenul de creștin a bulversat totul în mințile noastre. Căci ce înseamnă un creștin dacă nu un membru al bisericii din Laodicea? „căldicel – nici în clocot, nici rece” și căruia Isus ii spune: „o să te vărs din gura Mea!”

  Ca să înțelegem ceva trebuie să fim ucenici (ca exemplu – Isus le explica doar ucenicilor înțelesul parabolelor și nu noroadelor care-l urmau. Cei care erau aproape de Isus aveau expicatiia, ceilalți nu)

  Pocainta e începutul drumului. Drumul e sofisticat, interesant, plin de încercări, de întrebări, de nedumeriri, de eșecuri și de reușite dar în final dacă mergem pe el fără sa ne abatem ajungem în împărăția cerurilor.

  • DACA zici ca e o baza, cand ai pus tu prima piatra la temelie? Cand ai facut in mod corect, prima fapta a credintei ?Un ajutor pe care vreau sa ti-l dau , pentru ca sa intelegi corect intrebarea.
   Nu mai este nevoie sa punem o alta temelie ( personala) fiindca temelia cea buna pentru Neamuri a fost pusa de apostolul Pavel. El a zis sa ne ingrijoram ce zidim deasupra temeliei. El a scris despre necesitatea de a muri cu Hristos si a invia impreuna cu El la o viata noua. Acceptarea mortii si invierii noastre in timpul vietii pamantesti este prima caramida buna ce trebuie pusa pe temelie. Verifica ce fel de botez a predicat Pavel, daca este identic cu acela facut de israelitii in ziua Cincizecimii si vezi daca si botezul tau e identic, sau l-ai facut pe acela dupa mersul lumii acesteia, pentru Domnul puterii vazduhului. Apostolul Petru a dat acest indemn, sa unim cu credinta noastra , fapta de credinta, mai intai, dupa aceea putem primi si cunostinta, rabdare, infranare, urcand pas cu pas treptele spre desavarsire. Bineinteles, daca prima si intaia
   de data am fugit de stricaciunea care este in lume, prin pofte. Predicatorii denominatoinali confunda aceasta „fuga” cu pocainta si accepta botezul in TITLURI, trecand tangential pe langa adevar si departandu-se la infinit de singurul Nume in care se poate primi mantuire.

   • mihaela zice:

    pentru mine moartea și învierea în Hristos de care zici nu e ceva ce s-a petrecut o data pentru totdeauna. E ceva ce se petrece în fiecare zi. E ca și lupta cu orgoliul. Nu poți sa zici: gata! am învins! e o lupta continua care nu se va sfârși decât odată cu viața noastră.

    E adevărat ca nu știu ce se întâmplă prin biserici, ca ultima data am călcat intr-o biserica a fost acum 10 ani.

  • Stere zice:

   @ Mihaela
   …adica element de baza a credinciosiei?
   Vrei dar sa vedem cat este de important aceste lucruri mici privind Pocainta?
   Sa nu mergem mai departe decat pilda Domnului despre pilda ispravnicului necredincios
   Şi Eu vă zic: Faceţi-vă prieteni cu ajutorul bogăţiilor nedrepte, pentru ca, atunci când veţi muri, să vă primească în corturile veşnice.
   10 Cine este credincios în cele mai mici lucruri este credincios şi în cele mari şi cine este nedrept în cele mai mici lucruri este nedrept şi în cele mari.
   11 Deci, dacă n-aţi fost credincioşi în bogăţiile1 nedrepte, cine vă va încredinţa adevăratele bogăţii?
   12 Şi dacă n-aţi fost credincioşi în lucrul altuia, cine vă va da ce este al vostru?
   13 Nicio slugă nu poate sluji la doi stăpâni; căci sau va urî pe unul şi va iubi pe celălalt, sau va ţine numai la unul şi va nesocoti pe celălalt. Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona.”

   • Stere zice:

    Si_Care sunt lucrurile adevarate si adevaratele bogati, cele de jos ?
    Ale Mamonei sunt sortite spre pierzare impreuna cu cei ce isi gasesc placerea si sursa fericirii de o clipa a pacatului!
    Si Moise, El socotea ocara lui Hristos ca o mai mare bogăţie decât comorile Egiptului, pentru că avea ochii pironiţi spre răsplătire.

    @mihaela as raspunde : Cand am parasit bogatiile Egiptului si fericirile de o clipa a pacatului, slava omului muritor si pacatos!

   • mihaela zice:

    faceti-va prieteni cu ajutorul bogățiilor nedrepte pentru ca atunci când veți muri sa va primească în corturile lor veșnice este dupa părerea mea unul din cele mai dificile versete din biblie. Depășește nivelul meu de înțelegere și nici explicații satisfăcătoare n-am găsit.

    • Stere zice:

     Gumesti?
     DE CE? N-ai auzit pe nimeni vorbind despre invatatura acestei pilde?
     Unii invata si spun ca ar fi bani si lucrurile de valoare, Si ma gandeam si eu ca ar putea fi intr-o anumita masura cand inima iti este prinsa si alipita de astfel de lucruri..
     Desigur ar fi si in cazul că toata existenta unei asemenea persoane si slava precum si cinstea s-ar rasfrange din ele. Alti ar fi tentati sa creada ca profesionalismul, cunostiintele intelectuale acumulate in parcursul unei indelungate universitati la oxford depilda sa institut teologic.ar fi raspunsul.
     Folosind astfel de lucruri ca semnificatie a „bogatiilor nedrepte” mai degraba ar trece bogatii ale celor nelegiuiti decat bogati nedrepte.
     Ma gandeam la o bogatie care sa fie capatate nedrept …
     Dar nu voi continua, acum. poate deja ai adandonat discutia!
     Ce zici?

     • mihaela zice:

      vorbeam serios. N-am abandonat discuția dar am nevoie de timp de gândire. (nu știu voi cum sunteți dar eu mă pot concentra în general doar pe o singura idee. si nu pot s-o fac în ritmul în care aș vrea…)

 15. Stere zice:

  Ce este fapta buna si ce este fapta de moarte, subiect dar nicidecum subiectiv?

 16. F.C zice:

  mihaela zice:
  martie 12, 2021 la 9:24 pm
  <>

  We have to get to the heart of the matter. (discutia in sine)
  Nu la inima omului, Mihaela!
  Fapta ramane fapta in sine si faptele sunt foarte distincte si anume bune si de rele ce sunt, pana la moarte vecinica!
  Slava lui Dumnezeu ca El este judecator peste toate acestea. Ca fie viata fie moarte depinde de El si nu de altcineva.

 17. mihaela zice:

  n-am zis ca faptele n-ar conta. zic doar ca e important sa căutăm originea lor. și cred ca originea lor e în inima noastră. Faptele noastre au ca și cauza starea inimii. A face fapte doar din legalism e ca și cum am trata efectul și nu cauza. Și nu cred ca Dumnezeu apreciază asta.

  „Căci din inimă ies gândurile rele, uciderile, preacurviile, curviile, furtişagurile, mărturiile mincinoase, hulele.”

 18. ST zice:

  Cred ca acum este oportun sa enunt problema articolului despre pocainta, despre care gazda noastra nu mai spune nimic.
  Toti intampinam aceleasi probleme ale inimii omului cel vechi si gandurile ei si nu putem face decat sa ne dorim raspuns al pocaintei noastre individual si mantuire de aceasta stare rea pe fiecare.din noi apasandu-ne.
  Deci pocainta si parerea de rau a ramas si se cunoastea din vechime, insa numai la Dumnezeu si credinta in bunatatea Lui prin Isus Hristos am intrat in aceasta stare de Har sa avem pacea Lui de care ne bucuram.
  In Isus ni se vesteste rezolvarea si prin Sangele Lui iertarea pacatelor, frate si sora in Numele Domnului Isus Hristos! Si nici ca am dori a trata inima rea sora MIHAELA,
  Nu legalizmul incearca tratarea ci psihologul in arta si stiinta psihiatriei alcatuita de ei.
  chiar ei recunosc ca psihicul omului ii depaseste.

  Ezeghel a proorocit mai dinainte de spre pocainta si despre inima noua in Hristos Isus cand zicea in Numele Domnului Dumnezeu astfel:
  „Doresc Eu moartea păcătosului?”, zice Domnul Dumnezeu. „Nu doresc Eu mai degrabă ca el să se întoarcă de pe căile lui şi să trăiască?” – Ezechiel 18:23″Lepădaţi de la voi toate fărădelegile prin care aţi păcătuit,”Lepădaţi de la voi toate fărădelegile prin care aţi păcătuit, faceţi-vă rost de o inimă nouă şi un duh nou! Pentru ce vreţi să muriţi, casă a lui Israel?”
  Da, _ „Faceti-va rost de o INIMA NOUA SI UN DUH NOU” dar descoperita acum prin scriierile Apostolilor si prin Porunca Lui Dumnezeu adusa la cunostiinta Neamurilor sa asculte de credinta!

  • FC zice:

   Ei, psihologii sunt cei ce in colaborare cu instututiile guvernamentale si la indrumarea politicienilor se intersecteaza cu credinta si traditiile invataturi crestine si incearca sa limiteze dreptul crestinilor in lume si sa lipseasca pe parinti de orisice drept de a-si educa propriul lor nascut şamd impotriva chiar a iudaismului si oricarei religi de altfel practic declanşand razboi si instabilitate si hauos total..

 19. stere zice:

  Sper si nadajduiesc chiar pentru voi in inoirea mintii, nu sunt cuvinte de prisos dar de mare insemnatate si importanta, nici spuse in vant in scopul asta:
  11 Şi El a dat pe unii Apostoli, pe alţii Proroci, pe alţii Evanghelişti, pe alţii Păstori şi Invăţători
  12 pentru desăvârşirea sfinţilor, în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea Trupului lui Hristos,
  13 până vom ajunge toţi la unirea credinţei şi a cunoştinţei Fiului lui Dumnezeu, la starea de Om mare, la înălţimea staturii plinătăţii lui Hristos;
  14 ca să nu mai fim copii, plutind încoace şi încolo, purtaţi de orice vânt de învăţătură, prin viclenia oamenilor şi prin şiretenia lor în mijloacele de amăgire,
  15 ci, credincioşi adevărului, în dragoste, să creştem în toate privinţele, ca să ajungem la Cel ce este Capul, Hristos.
  16 Din El, tot trupul, bine închegat şi strâns legat prin ceea ce dă fiecare încheietură, îşi primeşte creşterea potrivit cu lucrarea fiecărei părţi în măsura ei şi se zideşte în dragoste.
  17 Iată dar ce vă spun şi mărturisesc eu în Domnul: să nu mai trăiţi cum trăiesc păgânii, în deşertăciunea gândurilor lor,18 având mintea întunecată, fiind străini de viaţa lui Dumnezeu, din pricina neştiinţei în care se află în urma împietririi inimii lor.
  19 Ei şi-au pierdut orice pic de simţire, s-au dedat la desfrânare şi săvârşesc cu lăcomie orice fel de necurăţie.
  20 Dar voi n-aţi învăţat aşa pe Hristos;
  21 Dacă, cel puţin, L-aţi ascultat şi dacă, potrivit adevărului care este în Isus, aţi fost învăţaţi
  22 cu privire la felul vostru de viaţă din trecut, să vă dezbrăcaţi de omul cel vechi care se strică după poftele înşelătoare 23 şi să vă înnoiţi în duhul minţii voastre şi să vă îmbrăcaţi în Omul cel nou, făcut după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire şi sfinţenie pe care o dă Adevărul.
  „De aceea, lăsaţi-vă de minciună: „Fiecare dintre voi să spună aproapelui său adevărul”, pentru că suntem mădulare unii altora.” – Efeseni 4:25

nimic

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.