Sodoma mondiala bate la usa religiilor

O nouă ţară legalizează căsătoriile gay

Yahoo News    -Primele căsătorii gay din Scoţia ar urma să aibă loc în toamnă

 

 

Proiectul legislativ care prevede oficierea de căsătorii între persoane de acelaşi sex a fost votat marţi de parlamentul scoţian. Scoţia devine astfel a 17-a ţară din lume care dă undă verde căsătoriilor gay, în ciuda opoziţiei bisericii.

Guvernul de la Edinburgh, care va organiza în septembrie un referendum pe tema independenţei faţă de Regatul Unit, a anunţat că votarea legii căsătoriilor gay reprezintă un pas important în direcţia egalităţii în drepturi şi deschide calea pentru organizarea de astfel de ceremonii spre finele acestui an, relatează uk.reuters.com.

Încă de la elaborare, legea a întâmpinat opoziţia Bisericii Catolice şi a Bisericii Prezbiteriene din Scoţia, însă ea nu va obliga instituţiile religioase să ţină ceremonii gay în biserici. Proiectul legislativ a trecut de  Parlament cu 105 la 18 voturi şi vine la scurt timp după ce parlamentul britanic a aprobat legi care permit căsătoriile gay în Anglia şi Țara Galilor, primele ceremonii de acest fel urmând să aibă loc începând cu 29 martie.

Potrivit bbc.co.uk, în Scoţia primele căsătorii între persoane de acelaşi sex ar putea fi organizate în această toamnă. Noua lege prevede, printre altele, că ceremoniile civile pot avea loc oriunde stabileşte cuplul, în acord cu ofiţerul stării civile, organizaţiile religioase au posibilitea să aleagă dacă ţin sau nu ceremonii gay, căsătoriile umaniste (care au apărut de curând şi în România) sunt recunoscute legal ca „a treia formă de căsătorie” (după cele civile şi religioase).

Scoţia a intrat astfel într-un grup crescând de ţări care au decis să legalizeze căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Olanda a fost prima, în 2001, şi numai anul trecut s-au înscris pe listă Anglia, Țara Galilor, Brazilia, Uruguay, Noua Zeelandă și Franța.

Papa Francisc cere Bisericii să analizeze căsătoriile între persoanele de acelaşi sex

De Ioana Raluca Ghioarcă | Yahoo News – 7 ore în urma

Yahoo News/Getty Images – De când s-a instalat ca suveran pontif, Francisc a schimbat tonul politicii de la Vatican

 

 

Papa Francisc vrea ca Biserica „să studieze” problema căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, a declarat ieri Cardinalul americanTimothyDolan pentru presa de peste ocean. Potrivit prelatului, Papa le-a cerut liderilor Bisericii Catolice să analizeze acest concept şi să identifice motivele care au dus la apariţia unor astfel de uniuni civile.

„Nu a fost ca şi când a decis să le aprobe (n.r. căsătoriile gay). A spus: «Decât să le condamnăm cu repeziciune, haideţi să ne întrebăm de ce ele au prezentat interes pentru unii oameni»”, a precizat Cardinalul Dolan, citat de Yahoo News US.

Într-un interviu publicat săptămâna trecută într-un ziar italian, Papa Francisc a reiterat punctul de vedere al bisericii conform căruia „căsătoria este între un bărbat şi o femeie”, însă a declarat că „trebuie să analizăm mai multe cazuri şi să le evaluăm în varietatea lor”. Ulterior, Vaticanul s-a grăbit să clarifice comentariile. „Papa nu a vrut să intre în dezbateri privind problema delicată a uniunilor civile între persoane de acelaşi sex. Nu trebuie să încercăm să găsim alte înţelesuri în cuvintele Papei, în afara celor spuse în termeni foarte generali”, a precizat Thomas Rosica, un reprezentant al biroului de presă al Vaticanului.

Potrivit publicaţiei Catholic News Service, a fost pentru prima dată când un papă a arătat „o tentativă” de acceptare a uniunilor civile. De când s-a instalat ca suveran pontiff, în 2013, Francisc a schimbat tonul politicii de la Vatican, enervând câţiva catolici conservatori, remarcă jurnaliştii de peste ocean. Cardinalul american Timothy Dolan spune că nu a observat prea multe reacţii negative în rândul conservatorilor, cu toţii i-au remarcat însă stilul diferit.

 

Reclame

Despre behaitul oilor si Glasul Pastorului

caci "Oile Mele ascultă glasul Meu; Eu le cunosc, şi ele vin după Mine "...
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

nimic

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s